Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

ΑΚΥΡΕΣ ΝΟΜΟ/ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΩΝ ΕΠΙΣΚΟΠΩΝ ΧΙΟΥ ΚΑΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

 
(ν. 590/77 άρθρο 24, παράγραφος 1, πρβλ. Καν. 25ο Δ' Οικ. Συνόδου)

Η τακτική ετήσια Σύνοδος της Ιεραρχίας (ΙΣΙ) είναι ένα εκκλησιαστικό γεγονός και ασχολείται, αποκλειστικά και μόνο, με την διόρθωση των σοβαρών εκκλησιαστικών θεμάτων που ανακύπτουν ανά επαρχία, όπως: Θέματα Ορθοδόξου Πίστεως, Διοικητικής, Κανονικής και Εκκλησιολογικής τάξεως και Εκκλησιαστικής Δικαιοσύνης. Για τα θέματα αυτά η ΔΙΣ έχει καταρτίσει ημερήσια διάταξη και έχουν ενημερωθεί από τον Πρόεδρο της τα μέλη της Ιεραρχίας, τουλάχιστον προ διμήνου (ν. 590/1977 αρθρ. 4, και άρθρ. 6 περ. 2).

Ητοι: α) Με το θέμα της Επιβολής της ποινής της Ακοινωνησίας από μικρόψυχους Επισκόπους, σε Κληρικούς ή Λαϊκούς, "περί των ακοινωνήτων γενομένων, είτε εν κλήρω, είτε των εν λαϊκώ τάγματι υπό των καθ' εκάστην επαρχίαν επισκόπων... Εξεταζέσθω μη μικροψυχία, ή φιλονεικία, ή τοιαύτη αηδία του επισκόπου, αποσυνάγωγοι γεγέννηται". Σαν αυτό που, ως μη όφειλε, συμβαίνει στις ημέρες μας στις Ιερές Μονές, "Μεταμορφώσεως Σωτήρος" Σκάλας της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου και των "Αγ. Κων/νου & Ελένης" Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας. (Καν. 5ος Α' Οικ. Συν. - Σχόλια Ζωναρά).

β) Με την "επί το αυτό συντρέχειν καθ' εκάστην επαρχίαν τους επισκόπους, ένθα αν ο της μητροπόλεως επίσκοπος δοκιμάσει και διορθούν έκαστα τα ανακύπτοντα" (19ος Δ' Οικ. Συν.).

γ) Με τα, "ως εικός αναφυόμενα εκκλησιαστικά κεφάλαια εν εκάστη επαρχία", (Καν. 8ος ΣΤ Οικ. Συν.).

δ) Με το, "μη γίνεσθαι Επίσκοπος εν παροικίαις, εν αις ουκ ην έθος έκπαλαι γίνεσθαι, ει μη ο Μητροπολίτης θελήσει, και ο Επίσκοπος συναινέσει, ω ίσως η παροικία διαφέρει, ως υπό την διοίκησιν αυτού ούσα" (Καν. 98/109 Συν. Καρθ/νης - Σχόλια Ζωναρά και Βαλσαμώνος).

ε) Περί του, όταν γίνεται Σύνοδος περί Κανονικών και Ευαγγελικών πραγμάτων, πρέπει οι Επίσκοποι να φροντίζουν και να ερευνούν αν φυλάσσονται οι Θείες Εντολές και όσα οι Κανόνες διατάσσουν να γίνονται. "Καθ' εκάστην επαρχίαν χρήναι γενέσθαι δια συναθροίσεως Επισκόπων ταις Κανονικαίς συζητήσεις" (Καν. 6ος Ζ' Οικ. Συν. - Σχόλια Ζωναρά και Βαλσαμώνα πρβλ. Καν. 25ο Δ' Οικ. Συνόδου). Εκ των όσων αναφέρθηκαν ανωτέρω, συνάγεται αβίαστα, ότι το έργον της ετήσιας Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας είναι συγκεκριμένο και περιχαρακωμένο με Θείους και Ιερούς, ως άνω, Κανόνες και μάλιστα "πηλίκοις γράμμασιν γεγραμμένοις" και με νόμο (ν. 590/77, άρθρ. 4). 

ΣΥΝΕΠΩΣ, η ετήσια Ιεραρχία δε δικαιούται να υπερβεί τα οριοθετημένα Νομοκανονικά της καθήκοντα και να ασχοληθεί με καθήκοντα που ανήκουν σε άλλη Συνοδική υπηρεσία, ως είναι, η κατ' έτος ανανεούμενη Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) (ν. 590/77 άρθρο 8 παρ. 1), η ισχύς της οποίας, σημειωτέον, παραμένει και κατά την διάρκεια των Συνεδριών της Ιεραρχίας (ν. 590/77 άρθρο 9 παρ. 2). Μεταξύ των άλλων αρμοδιοτήτων της ΔΙΣ είναι και ο Νομοκανονικά τεκμηριωμένος κατάλογος των θεμάτων εκείνων με τα οποία θα ασχοληθεί η Ιεραρχία, και από τον οποίον, ως μη όφειλε, απουσιάζουν: 

Οι επιβληθείσες περιβόητες "Ακοινωνησίες" των Μοναχών της Ιεράς Μονής "Μεταμορφώσεως του Σωτήρος" Σκάλας, της Ι.Μ. Ναυπάκτου και της Ιεράς Μονής "των Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης" της Ι.Μ. Μεσσηνίας, που ταλανίζουν εδώ και καιρό τους Μοναχούς, και κατασκανδαλίζουν τους πιστούς. Κατά τα ισχύοντα υπό του ν. 590/77, άρθρο 4, περ. στ', η Ιεραρχία ασκεί και την "ανώτατη εποπτεία και τον έλεγχον επί των Πράξεων των μελών της ΔΙΣ", ως προς την Νομοκανονική τους ορθότητα και διαδικασία, ως είναι, μεταξύ των άλλων και η Νομοκανονική ορθότητα της αποδοχής ή μη παραίτησης Επισκόπου, και η όλη Νομοκανονική διαδικασία για την εκλογή Επισκόπων (ν. 590/77 άρθρο 23 & 24, περ. στ').

ΔΥΣΤΥΧΩΣ, τα μέλη της ΔΙΣ, και περισσότερον της Ιεραρχίας, όπως αποδεικνύεται από τις ενέργειες και τις Πράξεις τους αποδείχτηκαν κατώτερα των περιστάσεων και μάλιστα σε μια εποχή, που έχει υποσταλεί η σημαία Εκείνου στις πιο κρίσιμες ώρες του κόσμου, κατεπάτησαν ενσυνείδητα και βάναυσα, την ισχύουσα Νομο/Κανονική τάξη (ενθ. αν.). Και συγκεκριμένα: Δεν άσκησε η ΙΣΙ, ως όφειλε, "την ανωτάτη εποπτεία και τον έλεγχό της επί των Αποφάσεων της ΔΙΣ" (ενθ' αν). Ητοι: α) Για τη Νομοκανονικότητα της αποδοχής της παραίτησης του Επισκόπου Ζακύνθου και β) Για τη Νομοκανονικότητα της όλης διαδικασίας εκλογών Επισκόπων, Χίου και Ζακύνθου.

Στην πρώτη περίπτωση, καταπάτησαν τους Θείους και Ιερούς Κανόνες και Χαρίστηκαν, ΔΙΣ και ΙΣΙ στον Ζακύνθου. Διότι πέραν του ότι η παραίτησή του ήταν όλως παράνομη και αντικανονική, προσέτι "συμπίπτει και εντός του χρονικού διαστήματος της τακτικής ετήσιας συνόδου της Ιεραρχίας, και μάλιστα εντός των Συνεδριών της", γεγονότα που υποχρεώνουν στο "επιταθήναι τον της αναβολής χρόνον" (Καν. 25 Δ' Οικ. Συν. - ν. 590/77 άρθρο 24, παρ. 1). Στην δεύτερη περίπτωση. ΔΙΣ & ΙΣΙ καταπάτησαν βάναυσα τους Θείους και Ιερούς Κανόνες και την Νόμιμη διαδικασία, με αποτέλεσμα να πλανηθεί προς τούτο, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και να προβεί σε περαιτέρω μη σύννομες ενέργειες προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για την έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων. 

Πέραν δε τούτου ο εκλεγείς Επίσκοπος Ζακύνθου, ως βοηθός επίσκοπος δεν έχει ενεργό Ιερωσύνη, ως και όλοι οι αποκαλούμενοι βοηθοί επίσκοποι, γιατί ο Ιερωμένος χειροτονείται ορισμένως, "ειδικώς εν εκκλησία πόλεως, ή κώμης, ή μαρτυρίω, ο χειροτονούμενος επικηρύττητο" (Καν. 6ος Δ' Οικ. Συν.), και άρα ήδη ευρίσκεται υπό των "Κεφαλικών" συνεπειών της "Απολελυμένης χειροτονίας του". (Μηδένα απολελυμένως χειροτονήσθαι. τους δε απολύτως χειροτονουμένους, ώρισεν η αγία σύνοδος, άκυρον έχειν την τοιαύτην χειροθεσίαν και μηδαμού δύνασθαι ενεργείν, εφ' ύβρει του χειροτονήσαντος" (Καν. 6ος Δ' Οικ. Συν.).

ΣΥΝΕΠΩΣ: Οι εκλογές των επισκόπων, Χίου και Ζακύνθου, είναι λίαν αντικανονικές και παράνομες και πάσχουν Ακυρότητος, διότι έγιναν στην απαγορευμένη περίοδο της ετήσιας τακτικής Συνόδου της Ιεραρχίας, και άρα Αναρμόδιας προς τούτο, διο και δεν πρόκειται, δεν είναι ποτέ δυνατόν, να αναγνωριστούν από μια ευνομούμενη Πολιτεία, λόγω της εξ υπαρχής ενσυνειδήτου σοβαροτάτης Νομοκανονικής παρανομίας, (της ΔΙΣ και της ΙΣΙ) αλλά και αντισυνταγματικότητας (άρθρ. 3 παρ. 1) και το βάρος μιας τέτοιας, όχι μόνον Νομοκανονικής, αλλά και αντισυνταγματικής παρανομίας δεν είναι δυνατόν να αναλάβει τις ευθύνες της η Πολιτική και Πολιτειακή Αρχή).

Επ' αυτού εφιστάται ιδιαιτέρως η προσοχή, τόσον του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, για τα περαιτέρω (Προεδρικό Διάταγμα Αναγνωρίσεως ν. 590/77 αρθρ. 26), όσον και του Προέδρου της Δημοκρατίας, για την πιστή εφαρμογή του Συντάγματος και τις ισχύουσας Νομοκανονικής Εκκλησιαστικής τάξεως, έτσι ώστε να σταματήσει επιτέλους, του λοιπού, αυτή η Νομοκανονική και Συνταγματική ακαταστασία, που παρατηρείται με τις εκάστοτε εκλογές Επισκόπων, αλλά και να αποφευχθούν περαιτέρω, ενδεχομένως, ανεξέλεγκτες καταστάσεις. 

Οι παράνομες και λίαν αντικανονικές αυτές ενέργειες και πράξεις της ΔΙΣ και ΙΣΙ παιδεύονται: Από μεν τους Θείους και Ιερούς Κανόνες, κατά τον Βαλσαμώνα με "Ανάθεμα": "Μηδενί εξείναι τους προδηλωθέντας παραχαράττειν κανόνας, ή αθετείν. Ει δε τις αλώ κανόνα τινά των προειρημμένων καινοτομών, ή ανατρέπειν επιχειρών, υπεύθυνος έσται κατά τον τοιούτον κανόνα, ως αυτός διαγορεύει, την επιτιμίαν δεχόμενος" (Καν. 2ος πρβλ. και 1ον ΣΤ' Οικ. Συνόδου). Από δε τη καθημένη Δικαιοσύνη με τις συνέπειες του Νόμου περί "Επιορκίας", διότι οι Επίσκοποι έχουν ορκιστεί, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, της ΔΙΣ, και του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, "την απαρασάλευτον τήρηση των Θείων και Ιερών Κανόνων, τις Παραδόσεις και την υπακοήν στο Σύνταγμα και τους Νόμους του Κράτους", (ν. 590/77 άρθρ. 16, παρ. 1).

Πρεσβύτερος ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΚΟΛΛΑΣ
Ορθόδοξος Θεολόγος -Εκκλ/κός Συνήγορος
Επ/μος πρ/δρος Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου